20/05/2022
Tehnologia VPN asigură conexiuni între rețele locale (LAN-uri) care interacționează printr-un tunel securizat. De regulă, funcționează prin intermediul internetului cu ajutorul unor echipamente special dedicate. Prin acest tip de conexiuni utilizatorii pot să trimită și să primească date confidențiale ca și cum calculatoarele lor ar fi conectate direct la aceeași rețea locală. Acest lucru este posibil chiar dacă fizic nu fac parte din același LAN.
VPN-ul este soluția potrivită, sigură și fiabilă fie că este vorba despre o companie cu unul sau mai multe puncte de lucru sau doar de o singură persoană cu un dispozitiv mobil (tabletă, telefon, laptop). Tehnologia permite acestora accesul securizat la informațiile ce doresc a fi accesate din interiorul unei rețele aflate la distanță.
Iată câteva dintre avantajele oferite de tehnologia VPN:
Pentru o companie, principalele beneficii ale folosirii acestor tipuri de conexiuni sunt următoarele:
1. Securitatea crescută a datelor
Datele sunt criptate în momentul în care acestea circula între utilizatorii și/sau echipamentele aflate în locații diferite ceea ce face ca VPN-ul să fie imposibil de accesat de persoane malițioase. Pachetele pot fi interceptate, însă datele transmise sunt în siguranță deoarece sunt criptate.
2. Soluție scalabilă
Soluției VPN permite adăugarea de locații și utilizatori noi, chiar și mobili, prin intermediul unor conexiuni mobile 3G/4G.
3. Soluție unificată
Utilizatorii și serverele de aplicații din diverse locații sunt conectați practic în aceeași rețea, practic e ca și cum lucrează împreună în același sediu sau birou. Tehnologia VPN este principala metodă utilizată pentru comunicarea între două sau mai multe rețele locale (LAN) aflate în locații geografice diferite, pentru a forma o mare rețea virtuală securizată.
4. Mobilitate ridicată
Oricând și oriunde ar fi localizați angajații companiei, aceștia pot accesa datele și aplicațiile într-un mod sigur și eficient.
De asemenea, acest tip de soluție de securitate a rețelelor este foarte eficientă din punctul de vedere al costurilor. Este cea mai bună atunci când vine vorba de asigurarea accesului la rețeaua proprie pentru angajații și colaboratorii aflați la distanță de sediul central al companiei. Este ideală și pentru a asigura confidențialitatea datelor schimbate între punctele de lucru aflate la distanță.
Tipuri de servicii VPN:
Prin urmare, tehnologia VPN este optimă pentru acele companii care doresc să își extindă activitatea, permițând accesul la rețea și la pachetele de date ale companiei angajaților care se află în alte locații decât la sediu sau a altor puncte de lucru. Este o modalitate eficientă și simplă de securizare a rețelelor.