Securizarea rețelei wireless la locul de muncă și cele mai comune atacuri

20/05/2022

Acest articol dezvăluie informații legate de cele mai comune atacuri asupra rețelelor wireless și cum puteți realiza securizarea acestora.

Cele mai comune tipuri de atacuri sunt:

1. Denial-of-service (DOS):

În cazul atacurilor, DOS atacatorii trimit foarte multe pachete către echipamentele de rețea, așa încât resursele acestora se saturează, iar echipamentele nu mai răspund. Sunt astfel utilizate pentru blocarea echipamentelor prin inundarea acestora cu trafic. Obiectivul unui asemenea atac este acela de a-i împiedica pe utilizatorii de drept să folosească infrastructura.

2. Rogue Access point:

Acest atac are loc prin adăugarea în rețea a unui echipament wireless malițios care interceptează traficul efectuat. De obicei, hackerii utilizează acest gen de echipamente pentru a fura date sensibile și pentru a ataca echipamentele din interiorul rețelei.

3. Passive Capturing:

În cazul acestui tip de atac, cei care atacă monitorizează și scanează echipamentele din rețea pentru identificarea vulnerabilităților. Atunci când se identifică un echipament vulnerabil, atacatorii preiau controlul asupra acestuia și îl folosesc și pentru interceptarea datelor, și pentru accesarea resurselor rețelei.

Pentru a evita aceste atacuri, rețeaua wireless trebuie securizată. Iată ce puteți face:

1. Securizați routerul:

Securizarea routerului este extrem de importantă, deoarece un echipament cu setări de securitate implicite este foarte vulnerabil. Pentru a securiza routerul, trebuie să urmați pașii:

  • Schimbați numele routerului.
  • Schimbați parola implicită de administrare a routerului.
  • Efectuați actualizările de securitate disponibile.
  • Dezactivați funcțiile de accesare de la distanță.

2. Folosirea unui algoritm de criptare de tip WPA3:

Dacă doriți ca traficul wireless să nu poată fi interceptat din exteriorul rețelei, o bună soluție ar fi să folosiți un algoritm puternic de criptare de tip WPA3. Acesta se activează pe router, în momentul în care creați rețeaua wireless și alegeți numele și parola.

3. Creați o parolă complexă pentru rețeaua wireless:

Este necesară crearea unei parole cu un nivel de securitate complex dacă doriți ca rețeaua wireless să fie în siguranță. Se recomandă setarea unei parole alcătuite din minim 20 de caractere, care să conțină litere mari și mici, cifre și simboluri.

4. Nu permiteți accesul la rețea al echipamentelor străine:

Restricționarea accesului la rețea al echipamentelor străine, adică cele care nu vă aparțin, este o soluție de securitate foarte simplă. Se realizează, adăugând în lista dispozitivelor permise doar echipamentele dumneavoastră.

5. Folosiți echipamente de tip firewall:

Folosirea unui firewall hardware reprezintă un nivel adițional de securitate, care asigură securizarea rețelei. Echipamentele de tip firewall au menirea de a respinge traficul malițios și de a bloca accesarea site-urilor web nesigure.

6. Accesați rețeaua de la birou prin intermediul unei conexiuni VPN:

O măsură de securitate foarte eficientă pentru securizarea infrastructurii este restricționarea accesului de la distanță. În condițiile telemuncii, se recomandă crearea unei conexiuni de VPN pentru utilizatori. Totodată, în cazul în care routerul permite, puteți alegeți o soluție VPN pentru criptarea traficului.